Miten kokonainen broileri paistetaan mehukkaaksi uunissa?

Täydellisen rapean, mutta silti mehukkaan kokonaisen kanan valmistaminen uunissa on taito, jonka jokainen kotikokki voi oppia. Oikeilla keinoilla, sopivalla lämpötilalla ja muutamalla tärkeällä niksilläkin ensikertalainen onnistuu luomaan juhla-aterian. Naapurin Maalaiskanan laadukas kotimainen broileri tarjoaa erinomaisen lähtökohdan, sillä sen korkea lihapitoisuus auttaa säilyttämään mehukkuuden kypsennyksen aikana. Perutaan kaikista olennaisin: uunissa kypsennetty kokonainen broileri on parhaimmillaan, kun se on pinnalta kauniin kullanruskea ja sisältä mehukas. Käydään läpi kaikkein tärkeimmät tiedot kanan paistotekniikoista, oikeista lämpötiloista ja maustamisesta.

Miten kokonainen broileri paistetaan mehukkaaksi uunissa?

Mehevän uunikanan valmistus alkaa oikeanlaisesta esivalmistelusta. Huoneenlämpöön tuominen on ensimmäinen askel – ota Naapurin Maalaiskanan broileri jääkaapista noin 15 minuuttia ennen valmistusta. Tämä varmistaa tasaisemman kypsymisen. Poista pakkausmateriaalit ja mahdolliset sisäelimet. Kuivaa broilerin pinta hyvin talouspaperillla.

Perusohje mehukkaalle broilerille sisältää voitelun öljyllä tai sulalla voilla, joka auttaa ihon ruskistumisessa. Mausta broileri kauttaaltaan, aseta se uunivuokaan ja kypsennä 175-200 asteen lämpötilassa. Sopiva paistoaika on noin 20 minuuttia kiloa kohden plus 20 minuuttia. Huomioi, että Naapurin Maalaiskanan broilerit ovat tunnettuja luonnollisesta maustaan, joten ne vaativat vain maltillista maustamista.

Kuinka kauan kokonaista broileria pitää paistaa uunissa?

Broilerin optimaalinen paistoaika riippuu linnun koosta. Perussääntö on 20 minuuttia kiloa kohden plus 20 minuuttia. Esimerkiksi 1,5 kilon Naapurin Maalaiskanan broileri vaatii noin 50 minuuttia (30 + 20) uunissa. Keskikokoiset, noin 1,2-1,5 kg:n broilerit kypsyvät 45-50 minuutissa, kun taas isommat 1,8-2 kg:n linnut tarvitsevat 60-70 minuuttia.

Kypsyysasteen varmistaminen on tärkeää. Paras tapa tähän on paistomittari, jonka lukema tulisi olla 75 astetta reiden paksuimmassa kohdassa. Toinen tapa tarkistaa kypsyys on pistää reisiluun viereen – jos valuva neste on kirkasta eikä punaista, broileri on valmis. Eri uunityypeillä on vaikutusta: kiertoilmauunissa kypsennys on nopeampaa ja lämpötilaa voi laskea noin 20 astetta tavalliseen sähköuuniin verrattuna.

Mikä on paras lämpötila broilerin paistamiseen?

Broilerin ihanteellinen paistolämpötila vaihtelee sen mukaan, mitä lopputulokselta toivotaan. Tasainen 175-180 asteen lämpötila on varma valinta mehukkaalle broilerille. Jos toivot erityisen rapeaa pintaa, voit käyttää kaksivaiheista paistamista: aloita 15 minuuttia 220 asteessa ja laske sitten lämpötila 175 asteeseen loppuajaksi.

Korkea lämpötila (200-220°C) tekee ihosta rapeamman, mutta voi kuivattaa lihaa. Matalampi lämpötila (160-175°C) säilyttää mehukkuuden paremmin, mutta vaatii pidemmän kypsennysajan. Naapurin Maalaiskanan broilerit, joiden korkea lihapitoisuus on tunnettua, paistuvat parhaiten keskitason lämpötiloissa. Optimaalisimman tuloksen saavutat kaksivaiheisella paistamisella: ensin korkeammassa lämmössä rapean pinnan muodostumiseksi ja sitten matalammassa, jotta sisus kypsyy mehukkaaksi.

Miten broileri kannattaa maustaa ennen paistamista?

Yksinkertainenkin maustaminen riittää tuomaan Naapurin Maalaiskanan luonnollisen maun esiin. Perusmausteyhdistelmä sisältää suolaa, pippuria, paprikajauhetta ja valkosipulijauhetta. Levitä maustesekoitus kauttaaltaan broilerin pinnalle sekä nahkan alle ja sisäpuolelle.

Perinteinen suomalainen tapa on voidella broileri voilla, johon on sekoitettu hienonnettua persiljaa, tilliä ja ruohosipulia. Kansainvälisiä vivahteita tuovat esimerkiksi maustesekoitukset kuten cajun, provençale tai marokkolainen ras el hanout. Naapurin Maalaiskanan broileriin sopii erityisen hyvin sitrushedelmien mehu ja kuori yhdistettynä yrtteihin. Broilerin maustamisessa on hyvä muistaa, että liha on luonnostaan mietoa ja siihen voi helposti yhdistellä monia makuja.

Pitääkö broileri peittää foliolla uunissa?

Folion käytöllä on sekä etuja että haittoja. Osittainen peittäminen on usein paras kompromissi – se suojaa rintaosaa liialta kuivumiselta mutta antaa ihon ruskistua. Aloita paistaminen ilman foliota noin 30 minuutin ajan, jotta pinta saa kauniin värin. Sen jälkeen voit halutessasi suojata rintaosan kevyesti foliolla, jos huomaat sen ruskistuvan liian nopeasti.

Kokonaan foliolla peitetty broileri pysyy mehukkaampana mutta iho jää pehmeäksi. Ilman foliota paistaminen tuottaa rapean pinnan mutta voi kuivattaa lihaa, erityisesti rintaosaa. Vinkkimme on kääntää broileri rintapuoli alaspäin paistamisen alkuvaiheessa, jolloin nesteet valuvat luonnostaan rintaosaan. Voit kääntää broilerin loppuvaiheessa oikeinpäin, jotta rintaosakin saa kauniin värin.

Mitä lisäkkeitä voi paistaa broilerin kanssa samassa uunissa?

Broilerin kanssa samassa vuoassa kypsyvät lisäkkeet ottavat makua linnusta valuvista nesteistä. Parhaita juureksia ovat peruna, porkkana, palsternakka, lanttu ja punajuuri, jotka kannattaa leikata suunnilleen samankokoisiksi paloiksi tasaisen kypsymisen varmistamiseksi.

Lisäkkeet kannattaa valmistella etukäteen ja maustaa kevyesti öljyllä, suolalla ja yrteillä. Sijoita ne vuokaan broilerin ympärille, ei alle, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Jos paistat isomman broilerin (yli 1,5 kg), voit lisätä juurekset vuokaan vasta kun broileri on ollut uunissa noin 20 minuuttia, näin ne eivät ylikypsy. Kokonaisvaltaiseksi ateriaksi voit lisätä myös kokonaisia valkosipulinkynsiä, sitruunaviipaleita ja timjaminoksia vuokaan – nämä tuovat lisämakua sekä broileriin että lisäkkeisiin.

Broilerin paistamisen tärkeimmät vinkit onnistuneeseen lopputulokseen

Mehevän uunibroilerin salaisuus piilee muutamassa avaintekijässä. Laadukkaiden raaka-aineiden valinta on kaiken perusta – Naapurin Maalaiskanan kotimainen broileri takaa erinomaisen lopputuloksen korkean lihapitoisuutensa ansiosta. Anna linnun tulla huoneenlämpöön ennen paistamista ja varmista, että se on kuivattu hyvin.

Yleisimpiä virheitä ovat liian kuuma uuni, joka kuivattaa lihaa, sekä kypsyysasteen arviointi pelkän ajan perusteella mittarin sijaan. Vältä myös linnun pilkkomista heti paistamisen jälkeen – lepoaika (10-15 minuuttia) foliolla kevyesti peitettynä antaa nesteiden tasaantua lihassa.

Säilytä mahdolliset tähteet jääkaapissa tiiviissä rasiassa 2-3 päivää. Niistä voi valmistaa herkullisia salaatteja, täytettyjä voileipiä tai lisätä ne pastaan. Luista ja linnun rungosta saat maukasta lientä keittoja varten. Mehukas uunibroileri on monipuolinen ruoka, joka taipuu moneksi jopa tähteistä valmistettuna.