Tuottajamme Intolan tila
Intolan tila, masku
Intolan tila sijaitsee Maskussa, Varsinais-Suomessa aivan Turun kupeessa.
Intolan tilaa pyörittää tilan nykyinen omistaja Ville Saarinen sekä kausiluontoisesti muutamia osa-aikaisia työntekijöitä. Tarvittaessa apuna on myös Villen puoliso sekä edellisen sukupolven yrittäjä. Myös maatalousharjoittelijoita näkyy tilalla, sillä Saarisilla on ollut tapana tarjota harjoittelupaikkoja alueen maatalousoppilaitoksissa opiskeleville.
Tilan historia alkaa Saarisen suvun osalta vuodesta 1936, jolloin Villen isoisä osti tilan. Mynämäeltä Maskuun muuttaneet Saariset harjoittivat tilalla aikakauteen tyypillistä pienimuotoista lypsykarjataloutta, kasvinviljelyä ja metsätaloutta. Alun perin tilan toiminta oli pienimuotoista ja töitä tehtiin lisäksi ulkopuolisissa hommissa.
Vuonna 1973 tila siirtyi Villen isovanhemmilta seuraavalle sukupolvelle, Villen vanhemmille. Näinä vuosina tilan hoito muuttui päätoimiseksi ja työllisti useamman ihmisen. Lypsykarjasta luovuttiin 1980-luvun alussa ja siirryttiin kasvattamaan lihanautoja 1981 asti. Vuonna 1983 päätuotantosuunnaksi vaihtui broileremojen haudontamunien tuotanto. Munatuotannon lisäksi harjoitettiin mansikan ja vadelman viljelyä 1990-luvun puoleenväliin asti.
Vuonna 2007 tilalla tehtiin jälleen sukupolvenvaihdos ja Ville alkoi tilan yrittäjäksi. Broileremojen haudontamunia tuotettiin vuoteen 2020 asti. Vuonna 2023 valmistui uusi broilerkasvattamo tilalle ja päätuotantosuunnaksi vaihtui broilerin kasvatus. Naapurin Maalaiskanalle ensimmäiset kanat saapuivat elokuussa 2023.
Uusiutuva energia tilan energialähteenä
Tilan energianlähteenä on käytössä uusiutuva energia. Omista metsistä saatavalla metsähakkeella kuivatetaan viljaa, sekä lämmitetään broilerkasvattamoa. Lähitulevaisuudessa uusiutuvan energian osuus kasvaa entisestään, kun investointisuunnitelmissa on aurinkopaneelijärjestelmä. Aurinkopaneelien avulla osa tilan käyttämästä sähköstä saadaan tilan omista paneeleista.
Ville Saarinen, Tuottaja