Intolan tila

Tuottajamme Intolan tila

Intolan tila, masku

Intolan tila sijaitsee Maskussa, Varsinais-Suomessa aivan Turun kupeessa. Intolan tila on Naapurin Maalaiskanan uusin tila.

Intolan tilaa pyörittää tilan nykyinen omistaja Ville Saarinen sekä kausiluontoisesti muutamia osa-aikaisia työntekijöitä. Tarvittaessa apuna on myös Villen puoliso sekä edellisen sukupolven yrittäjä. Myös maatalousharjoittelijoita näkyy tilalla, sillä Saarisilla on ollut tapana tarjota harjoittelupaikkoja alueen maatalousoppilaitoksissa opiskeleville.

Tilan historia alkaa Saarisen suvun osalta vuodesta 1936, jolloin Villen isoisä osti tilan. Mynämäeltä Maskuun muuttaneet Saariset harjoittivat tilalla aikakauteen tyypillistä pienimuotoista lypsykarjataloutta, kasvinviljelyä ja metsätaloutta. Alun perin tilan toiminta oli pienimuotoista ja töitä tehtiin lisäksi ulkopuolisissa hommissa.

Vuonna 1973 tila siirtyi Villen isovanhemmilta seuraavalle sukupolvelle, Villen vanhemmille. Näinä vuosina tilan hoito muuttui päätoimiseksi ja työllisti useamman ihmisen. Lypsykarjasta luovuttiin 1980-luvun alussa ja siirryttiin kasvattamaan lihanautoja 1981 asti. Vuonna 1983 päätuotantosuunnaksi vaihtui broileremojen haudontamunien tuotanto. Munatuotannon lisäksi harjoitettiin mansikan ja vadelman viljelyä 1990-luvun puoleenväliin asti.

Vuonna 2007 tilalla tehtiin jälleen sukupolvenvaihdos ja Ville alkoi tilan yrittäjäksi. Broileremojen haudontamunia tuotettiin vuoteen 2020 asti. Vuonna 2023 valmistui uusi broilerkasvattamo tilalle ja päätuotantosuunnaksi vaihtui broilerin kasvatus. Naapurin Maalaiskanalle ensimmäiset kanat saapuivat elokuussa 2023.

Uusiutuva energia tilan energialähteenä

Tilan energianlähteenä on käytössä uusiutuva energia. Omista metsistä saatavalla metsähakkeella kuivatetaan viljaa, sekä lämmitetään broilerkasvattamoa. Lähitulevaisuudessa uusiutuvan energian osuus kasvaa entisestään, kun investointisuunnitelmissa on aurinkopaneelijärjestelmä. Aurinkopaneelien avulla osa tilan käyttämästä sähköstä saadaan tilan omista paneeleista.

Intolan tilan tuottaja

Ville Saarinen, Tuottaja

kg CO2e / kg merkintä kertoo hiilijalanjäljen tilakohtaisen tuloksen, joka on laskettu Biocoden laskurilla. Tulos sisältää tilan oman toiminnan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt esimerkiksi lämmityksestä ja ilmastoinnista sekä myös rehunkäytön, kuljetusten ja untuvikkojen vaikutuksen kokonaistulokseen. Tulos ilmoitetaan hiilidioksidi ekvivalentti kiloina kohti/per kiloa tuotettua lihaa