Laamasen tila

Tuottajamme Laamasen tila

Laamasen tila, huittinen

Laamasen tila sijaitsee Huittisten kaupungissa, Räikänmaan kylässä. Räikänmaalta Liedon tehtaalle matkaa on 81 kilometriä.

Omistajat Jaakko ja Jyri Laamanen työskentelevät tilalla päivittäin kanalanhoitaja Jukka Savikankaan kanssa. Kokoaikaisesti tila siis työllistää 3 henkilöä.

Tilan historia alkaa vuodesta 1993, jolloin viljely aloitettiin pienellä peltoalalla. Aluksi Laamaset viljelivät avomaankurkkua teollisuuden tarpeisiin. Viljelyalaa lisättiin ja vihannesten viljely kasvoi vuosituhannen vaihteeseen mennessä noin 50 hehtaariin. Vihanneskasvien lisäksi viljeltiin kevätviljoja.

Vuonna 2004 Laamaset ostivat nykyisen tilakeskuksensa ja tilalla olleet pellot, joita oli noin 43 hehtaaria. Viljelyalat kasvoivat edelleen, ja suurimmillaan vihannesalaa oli 80 hehtaaria.

Vuonna 2015 tila aloitti yhteistyön Naapurin Maalaiskanan kanssa. Alkaneen yhteistyön myötä tehtiin sopimus broilerintuotannon aloittamisesta ja ensimmäinen kanala valmistui vuoden 2016 kesällä.

Tilan lämpökeskus rakennettiin vuonna 2017 ja sama lämpökeskus on edelleen käytössä tänä päivänä. Kotimaisella uusiutuvalla polttoaineella toimivaa lämpökeskusta käytetään kanaloiden lämmityksen lisäksi  energian lähteenä myös viljan kuivauksessa.

Vuosikymmenen lopulla vihannesten viljely lopetettiin ja tilalla keskityttiin broilerin kasvatukseen. Vuonna 2021 ja 2023 valmistuivat uudet kanalat. Peltoja viljellään 500 hehtaarin alueella ja osa viljakasveista käytetään broilerin ruokinnassa. Broilerien tuottama lanta taas hyödynnetään ravintoaineena peltojen viljelyssä. 

Jaakko ja Esa Laamanen, Tuottajat

kg CO2e / kg merkintä kertoo hiilijalanjäljen tilakohtaisen tuloksen, joka on laskettu Biocoden laskurilla. Tulos sisältää tilan oman toiminnan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt esimerkiksi lämmityksestä ja ilmastoinnista sekä myös rehunkäytön, kuljetusten ja untuvikkojen vaikutuksen kokonaistulokseen. Tulos ilmoitetaan hiilidioksidi ekvivalentti kiloina kohti/per kiloa tuotettua lihaa