Olemme laskeneet tuottajiemme hiilijalanjäljen

Vastuullisuustarinoita Olemme laskeneet tuottajiemme hiilijalanjäljen

Olemme laskeneet tuottajiemme hiilijalanjäljen

Toukokuu 2024

Elokuussa 2023 kerroimme laskeneemme tuotteidemme hiilijalanjäljen tilalta lautaselle. Laskelmat kattavat tuotteen koko matkan sisältäen myös alkutuotannon osuuden. Halusimme kuitenkin tarkentaa laskelmia edelleen ja selvittää jokaisen tuotantotilamme hiilijalanjäljen erikseen. Näin myös tuottajamme saavat ajantasaista tietoa tilojensa ympäristövaikutuksista.

Yhteistyössä suomalaisen Biocode -yrityksen kanssa olemme aloittaneet projektin määrittääksemme broilertuotannon hiilijalanjäljen tilatasolla. Konserniyrityksen Scandi Standardin kaikissa toimintamaissa on käynnistetty projektit hiilijalanjäljen laskemiseksi tuotantotiloilla. Suomessa Naapurin Maalaiskana on saanut ensimmäiset tulokset laskelmista.

Tuottajamme ovat ottaneet sovelluksen käyttöön ja raportoineet viime vuoden tulokset. Biocode mahdollistaa ajantasaisen ympäristövaikutusten seurannan tiloille sekä myös meille. Tavoitteenamme on pienentää toimintamme hiilijalanjälkeä koko arvoketjun osalta.” Naapurin Maalaiskanan vastuullisuuspäällikkö Henna Mäkeläinen kertoo. 

Laskelmat perustuvat tuottajien syöttämiin tietoihin, joista Biocoden järjestelmä laskee tilan hiilijalanjäljen. Suurin osuus tuottajien hiilijalanjäljestä aiheutuu rehusta, erityisesti soijasta ja sen tuotantoketjusta.

”Naapurin Maalaiskanan tilat käyttävät lähes 100 %:sesti uusiutuvia polttoaineita, kuten kaurankuorta ja puuhaketta, kasvatushallien lämmön tuottamiseen. Lähes kaikilla tiloilla on myös investoitu tai ollaan investoimassa aurinkopaneeleihin, joiden avulla sähköä tuotetaan osittain omavaraisesti. Näillä toimenpiteillä alkutuotannon hiilijalanjälkeä on saatu pienennettyä entisestään.” Naapurin Maalaiskanan alkutuotantopäällikkö Elina Saarinen kommentoi.

Lasketut hiilijalanjäljet löydät tuottajat-sivultamme!

Lisätietoja:

Henna Mäkeläinen, Vastuullisuuspäällikkö

Sähköposti: etunimi.sukunimi@naapurinmaalaiskana.fi