Raaka-ainehävikin vähentäminen

Vastuullisuustarinoita: Raaka-ainehävikin vähentäminen

Raaka-ainehävikin vähentäminen

29.11.2024

Naapurin Maalaiskanalla tehdään töitä joka päivä vastuullisemman toiminnan kehittämiseksi. Hävikin pienentäminen on yksi tärkeistä vastuullisuuden osa-alueista, johon panostamme Naapurin Maalaiskanalla.

Raaka-ainehävikkiä syntyy esimerkiksi prosessihävikin, leikkaus- ja jalostushävikin, varastointihävikin ja pakkausvirheiden takia.

Elintarviketeollisuuden keskiarvo hävikistä verrattuna kokonaisvolyymiin on 1,8 prosenttia. Me Naapurin Maalaiskanalla olemme tehneet paljon töitä raaka-ainehävikin minimoimiseksi, ja vuodesta 2022 vuoteen 2023 hävikki on vähentynyt yli 20 000 kiloa! Työmme ei suinkaan lopu tähän.

Olemme onnistuneet vähentämään hävikkiä muun muassa tuotantoprosessin tehostamisella (koneiden teknisillä ratkaisuilla ja linjapysäytysten minimoinnilla), varastonhallinnalla, sivuvirtojen hyödyntämisellä, työntekijöiden koulutuksella sekä saumattomalla yhteistyöllä läpi osastojen.

Hävikkiä seurataan tarkasti jokaista vuoroa ja konetta kohden, jolloin tiedämme miksi, milloin ja missä hävikkiä on syntynyt. Epäkohtien löytyessä pystymme tekemään parannuksia, jotta hävikin määrää pystytään minimoimaan entisestään. Joka aamu järjestettävässä tuotannon palaverissa tuloksia ja tavoitteita käydään läpi työntekijöiden ja esimiesten kesken.

Vaikka olemme tehneet jo hyvää kehitystyötä, tavoitteenamme on jatkuva parantaminen. Hävikkiä on aina mahdollisuus vähentää ja tavoitteenamme on puolittaa raaka-ainehävikki vuoteen 2030 mennessä.”  Tehtaanjohtaja Andreea Bejinariu kommentoi.

 

Sivuvirtojen hyödyntäminen lemmikkieläinruoaksi

Yksi keinoista hävikin pienentämiseksi on raaka-aineen sivuvirtojen hyödyntäminen. Olemme useamman vuoden ajan tehneet yhteistyötä suomalaisten lemmikkieläinruokatehtaiden kanssa. Eläinruokateollisuuteen myymme muun muassa kivipiiran, maksan, sydämen, selkäpalan sekä selkä- ja kaularangan. Kaikki eläinruokateollisuuteen myydyt osat vähentävät hävikkiämme, sillä Suomessa näitä osia ei käytetä ihmisravinnoksi.

Teemme jatkuvasti töitä myös lemmikkieläinruoan hyväksi ja etsimme vaihtoehtoja, joita voidaan hyödyntää eläinruokateollisuudessa. Tämä on tärkeää niin hävikin vähentämisen suhteen, kuin myös sen, että lemmikitkin ansaitsevat turvallista ja kotimaista kanaa ruokakuppeihinsa.

Lisätietoja:

 

Henna Mäkeläinen, Vastuullisuuspäällikkö

henna.makelainen@naapurinmaalaiskana.fi